Proceduri
Se ocupa de tesuturile moi de sustinere ale dintilor – gingie, ligamente si os alveolar (impreuna formeaza aparatul de sustinere al dintelui pe arcade).
Cand depunerile de placa bacteriana si de tartru afecteaza acest aparat de sustinere, osul incepe sa dispara si dintii incep sa devina mobili. In lipsa unui tratament corect – igienizari supra si sub-gingivale, asanare completa, corectarea ocluziei (muscaturii) si monolitizare riguroasa, se vor pierde dintii intr-un ritm accelerat, iar reabilitarea ulterioara poate fi foarte complicata.
Medicul parodontolog se ocupa de interventii de micro-chirurgie adresate tesuturilor moi gingivale – asa numita cosmetica gingivala: rezolvarea retractiilor sau a exceselor de gingie, alinierea coletelor dentare, toate acestea pentru armonizarea zambetului si ameliorarea esteticii dentare.
Se ocupa de interventile chirurgicale de la nivelul cavitatii orale: extractia molarilor de minte, extractiile complicate ale dintilor anchilotici, descoperirea dintilor inclusi necesari in tratamentele ortodontice, operatii chirurgicale conexe endodontiei (rezectii apicale, chiuretaje periapicale), inserarea de implante dentare si augmentarile osoase necesare (sinus lift, aditii de dimensiuni medii).
Specializare care vizeaza corectarea ocluziei (muscatura) si restabilirea functiei si esteticii dentare.
Aparatele dentare sunt impartite in doua mari categorii: mobile si fixe.
Cele mobile se adreseaza copiilor, sunt indicate in anumite afectiuni la varstele mici, pot corecta o anomalie dentara inainte de a aparea si in dentatie permanenta, pot dirija procesele de crestere intr-o directie favorabila dezvoltarii armonioase a copilului.
Cele fixe – bracketsii dentari: sunt indicate dupa aparitia dintilor permanenti pe arcada, se pot folosi de la tineri adolescenti pana la varste adulte cu rezultate bune. Rolul lor este de a aduce dintii intr-o pozitie corecta dpdv functional, de a modifica anumite spatii existente la nivelul arcadelor pentru a favoriza reabilitarea ulterioara (prin lucrari protetice sau implantare), de a proteja articulatia temporo-mandibulara in functie si de a restabili ghidajele si miscarile functionale ale mandibulei.
Tratamentele de acest fel dureaza o perioada mai lunga de timp, media fiind de 2 ani. Pentru rezultate corecte si stabile in timp se recomanda tratamentul ambelor arcade dentare printr-un astfel de aparat, urmat de o perioada de contentie fixa sau mobila pentru consolidarea rezultatelor.
Clear Alignerele: aparate diferite, conformate ca o gutiera ce imbraca intreaga arcada dentara. Indicatiile lor sunt precise, se folosesc intr-un anume tip de modificari dentare dorite, de amplitudine mica.
Specializare ce abordeaza pulpa dentara (nervul) si patologiile aferente acestuia: inflamatii ireversibile, necroze si gangrene. Cand nervul dintelui este contaminat cu bacterii din cavitatea orala incepe sa isi schimbe componenta, apare statusul inflamator si astfel durerea pe care o resimte pacientul (de la moderata si in legatura cu stimulul la durere insuportabila, nocturna, continua) .
Tratamentul de canal inseamna dezinfectia riguroasa a sistemului endodontic (canalele dintelui), sigilarea corespunzatoare cu un material special – guttaperca, care se plastifiaza la caldura, si ulterior sigilarea coronara corecta printr-o obturatie fotopolimerizabila (plomba) sau coroana dentara.
Chiar daca un dinte a fost tratat, poate aparea durere ulterior, depinzand de obturatia de canal, sigiliul coronar, starea de sanatate a pacientului si colonia bacteriana efectiva din jurul dintelui. Aceste patologii sunt o categorie distincta de afectiuni, care vizeaza osul si ligamentele dintelui, nu nervul.
Tratamentele de canal se realizeaza in izolare cu diga si cu ajutorul microscopului dentar, cu o irigare abundenta cu solutii pe baza de clor. Implica radiografii atat inainte cat si dupa finalizare si monitorizare pe o perioada de aproximativ 2 ani.
Rezolvarea proceselor carioase prin obturatii (plombe). Cariile dentare sunt afectiuni frecvente: smaltul dentar este afectat primul, prin atacul acid al bacteriilor in combinatie cu o igiena redusa, incepe sa se deterioareze, zona capata o culaore neagra si in timp se pot rupe bucatile de smalt cand procesul carios ajunge si in dentina.
Pacientul simte o usoara sensibilitate la rece si dulce, care creste usor in intensitate. Nerezolvarea unei astfel de situatii va duce la un episod dureros si ulterior la tratamentul endodontic al dintelui.
Materialele folosite modern pentru estetica, functie si durata lunga a obturatiilor pe arcada sunt rasinle compozite, fotopolimerizabile.
Procedura neinvaziva, de indepartare eficienta a tartrului dentar. Foloseste un aparat special cu ultrasunete, a carui intensitate se poate regla pentru un confort sporit al pacientului. In anumite situatii speciale, se realizeaza cu anestezie locala. Este urmat de periaj dentar.
Se utilizează la finalul igienizării dentare, după efectuarea detartrajului și periajului profesional. Acesta vine în completarea procedurilor anterioare, îndepărtând eficient petele și depunerile de placă dentară situate în zone greu accesibile instrumentelor convenționale. Foloseste o pulbere speciala, de granulatie foarte fina si un jet puternic de apa. Este complet sigura pentru smaltul dentar.
Reprezintă o igienizare dento-gingivală profesionistă. Petele de nicotină, cafea, sucuri și/sau de alte alimente pline de coloranți sunt îndepărtate garantat.
In urma acestor masuri de igiena, dintii isi schimba semnificativ culoarea, devenind mai luminosi si mai albi.
Este o masura speciala de profilaxie pentru dintii de lapte. Suprafata lor masticatorie se acopera cu un material special pentru a impiedica retentia alimentelor si aparitia sau evolutia unei carii.
Acesta reprezinta un motiv bun de familiarizare al copilului cu cabinetul de medicina dentara si echipa medicala. Aceste sigilari pot fi si colorate, deci vizita la stomatolog devine mai distractivă.
Masura de profilaxie destinata molarilor permanenti – care apar in jurul varstei de 6 ani (primul molar permanent) si 12 ani (al doilea molar permanent).
Indicatia de sigilare este valabila in primele 12-18 luni de la aparitia molarilor. Este recomandata deoarece igiena copiilor inca nu este la potential maxim, resturile alimentare raman usor in suprafata neregulata a molarilor si astfel pot aparea carii, cu o evolutie rapida si afectarea precoce a nervului dentar.